/EXPOSICIÓ: 150 Anys del Tren de Sarrià. Del tren urbà al metro regional de Barcelona, 1863-2013. 7 de Juny – 14 de Juliol de 2013

Exposició: 150 Anys de Tren de Sarrià. Del tren urbà al metro regional de Barcelona. 1863-2013 a l’Espai de la Llum a l’estació de Pl. Catalunya (vestíbul Bergara) inaugurada el 7 de Juny i oberta al públic fins al proper 14 de juliol de 2013

_1_inauguracion_01a

El Grup de Recerca Intrascapelab del Departament d’Infraestructura del Transport i Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya (www.intrascapelab.wordpress.com) ha portat a terme el comissariat així com el projecte de l’espai expositiu i disseny gràfic de l’exposició  150 Anys de Tren de Sarrià. Del tren urbà al metro regional de Barcelona. 1863-2013.

Organitzada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’exposició va ser inaugurada el 7 de juny de 2013 per l’Alcalde Xavier Trias i el Sr Francesc Homs en representació del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i es podrà veure a l’Espai de la Llum a l’estació de Pl. Catalunya (vestíbul Bergara) fins al proper 14 de juliol.

L’exposició presenta un recorregut en paral·lel dels 150 anys del Tren de Sarrià i de la urbanització de la metròpolis barcelonina.  El tren de Sarrià de 1863 és coetani al metro de Londres i ha estat l’origen del metro regional de Barcelona. La seva construcció ha guiat la urbanització de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Primerament, en la urbanització del Pla de Barcelona. La seva extensió entre 1860 i 1905 es va iniciar amb l’eix Barcelona – Gràcia – Sant Gervasi, fins a Sarrià. Amb l’electrificació dels tramvies en el període de 1899 a 1905 i, també, del tren de Sarrià es va impulsar la urbanització de Vallvidrera i el Tibidabo.

A partir del 1912, amb l’arribada de la Canadenca i el lideratge de F. S. Pearson es va produir el salt de Collserola cap al Vallès. Amb la perspectiva de l’Exposició Universal del 1929 es va iniciar el transport per sota la ciutat amb les línies de metro i el soterrament del tren de Sarrià entre Plaça Catalunya i Muntaner. Alhora, la construcció de la línia de l’Av del Tibidabo  va representar la consolidació del carrer Balmes com a corredor de creixement urbà després de la Guerra Civil.

A partir de la creació d’FGC per part de la Generalitat de Catalunya, el 1979, la modernització de les línies i la creació del concepte de metro comarcal als corredors del Vallès i del Baix Llobregat va derivar en un sistema de transport que s’adaptava al salt d’escala cap a la Regió Metropolitana de Barcelona.

1_inauguracion_01

-Parlaments de la inauguració de l’exposició “150 Anys de Tren de Sarrià. Del tren urbà al metro regional de Barcelona. 1863-2013” el 7 de Juny de 2013 a l’Espai de la Llum a l’estació de Pl. Catalunya, a la foto el alcalde de Barcelona Sr. Trias, el señor Homs en representació del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i els representants del tren metropolità de las ciutats de Londres, Barcelona (Enric Ticó), Nova York i Tòquio.  (Font: IntraScapeLab)

_1_inauguracion_04sala

– Espai expositiu de “150 Anys de Tren de Sarrià. Del tren urbà al metro regional de Barcelona. 1863-2013”. (Font: IntraScapeLab)

_1_inauguracion_04

– Francesc Magrinyà, Miguel Mayorga, Josep Mercadé i Teresa Navas (d’esquerra a dreta), professors de la ETSECCPB-UPC i membres del Grup IntraScapeLab que han elaborat l’exposició “150 Anys de Tren de Sarrià. Del tren urbà al metro regional de Barcelona. 1863-2013”. (Font: IntraScapeLab)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s